Κατά την κατασκευή των παραθύρων χρησιμοποιούνται σήμερα υαλοπίνακες μόνο με περισσότερα από ένα φύλλο γυαλιού τα οποία έχουν μεταξύ τους έναν η παραπάνω αποστάτες, επιπλέον συχνά χρησιμοποιούνται και γυαλιά εξοικονόμησης ενέργειας. Στην εξωτερική πλευρά του γυαλιού μπορεί να υπάρχει μια επιπλέον και μεμβράνη μόνωσης για την καλύτερη θερμική σφράγιση του παραθύρου. Τα Τζάμια των παραθύρων είναι συνήθως πάχους 4 χιλιοστών, αλλά μπορούν να έχουν και μεγαλύτερο πάχος. Για μεγάλες επιφάνειες τζαμιού υπάρχει η ανάγκη να έχουν ένα πάχος από 6mm ή 8 mm. Γεγονός είναι ότι τα τζάμια που χρησιμοποιούνται για προστασίαα από το θόρυβο αποτελούνται συνήθως από παχύτερα φύλλα γυαλιού.

Ηχομονωτικά Τζάμια

Το τζάμι για προστασία από θόρυβο έχει ουσιαστικά μεγαλύτερο πάχος (για παράδειγμα, μπορεί να έχει 8mm πάχος στο εξωτερικό γυαλί και 4 χιλιοστά στο εσωτερικό γυαλί).

Υπάρχουν σχετικές οδηγίες για τα επίπεδα ηχομόνωσης που πρέπει να πληροί όταν αξιολογείται συνολικά ένα ολοκληρωμένο παράθυρο (γυάλινες πλάκες, κάσα και φύλλο).

Οι τιμές που αποδίδουν αυτού του τύπου τα τζάμια είναι καλύτερες από εκείνες των απλών φύλλων γυαλιού που χρησιμοποιούνται συνήθως στις κατασκευές παραθύρων.

Υαλοπίνακες Ελέγχου Θερμότητας ή Θερμομονωτικά Τζάμια

insulating-pvc-windowsΟι υαλοπίνακες ηλιακού ελέγχου χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν το δωμάτιο να ζεσταίνεται πάρα πολύ και πολύ γρήγορα. Κατά την κατασκευή των υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου, εφαρμόζεται στην επιφάνεια του γυαλιού μια επικάλυψη υψηλών ανακλαστικών ιδιοτήτων ή μια επιφανειακή μεμβράνη η οποία έχει ιδιότητες απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας (οξείδιο σιδήρου ή οξείδιο του χαλκού).

Οφέλη υαλοπίνακα ηλιακού ελέγχου:

  • Μειώνει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης
  • Προσφέρει σκίαση του δωματίου καθώς μεταδίδει λιγότερο φυσικό φως
  • Αντηλιακή λειτουργία χωρίς περαιτέρω αλλαγές

Ασφάλεια

safety-glassΤο τζάμι ασφαλείας μπορεί να αποτρέψει πολλά είδη κινδύνων, όπως τραυματισμούς, πτώσεις ή διάρρηξη.

Ανάλογα με το πώς τα τζάμια σχεδιάζονται και κατασκευάζονται διακρίνονται σε σκληρυμένα γυαλιά (ψημένα) ασφαλείας και σε ύαλο από συγκολλημένα φύλλα (Triplex).

Πότε τοποθετούμε τζάμια ασφαλείας

Τα τζάμια ασφαλείας μπορεί να αντέξουν υψηλότερη πίεση. Επίσης αυτά τα τζάμια μπορούν να χειριστούν την διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κτίριο πολύ καλά.

Όταν ένα τζάμι ασφαλείας σπάσει τότε διαχωρίζετε σε πολύ μικρά κομμάτια τζαμιού που είναι συγκρατημένα μεταξύ τους, ώστε να ελαχιστοποιείται η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει.  Στα τζάμια ασφαλείας δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αιχμηρές άκρες.

Αυτού του τύπου τα τζάμια χρησιμοποιούνται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα πλευρικά παράθυρα και πίσω παρμπρίζ. Στα παράθυρα ECO BAU βελτιώνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο ασφαλείας, επειδή μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού σε περίπτωση που σπάσει το παράθυρο.

Triplex τζάμια

Κατά την κατασκευή του πολυστρωματικού τζαμιού ή Triplex απαιτητέ η χρήση τουλάχιστον δύο φύλλων γυαλιού, τα οποία είναι κολλημένα μεταξύ τους με μια ή περισσότερες υπερθετικές μεμβράνες βουτυράλης πολυβινυλίου (PVB) 0,38 χιλιοστών πάχους η κάθε μία.

Τα διαφορετικά υλικά συγκολλούνται μεταξύ τους κάτω από υψηλή πίεση και σε υψηλή θερμοκρασία, σχηματίζοντας έναν ισχυρό και ανθεκτικό γυαλί. Χάρη στη διεργασία στην οποία οι λεπτές μεμβράνες και τα φύλλα υάλου συμπιέζονται και συγκολλούνται αποκτούν τα θετικά χαρακτηριστικά τους.