Sharing is caring!

Ψάχνετε για να αγοράσετε κουφώματα αλλά έχετε μπερδευτεί ή φοβάστε για το αποτέλεσμα?

Σας φαίνετε δύσκολη η επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων?

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και όλα θα ξεκαθαρίσουν αμέσως.

Πιστεύετε ότι:

 1. Παρά είναι πολλές οι πληροφορίες
 2. Χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο για την αγορά τους
 3. Υπάρχουν πληροφορίες που δεν αποκαλύπτονται και ο κάθε κατασκευαστής λέει ότι θέλει ανάλογα με τι τον συμφέρει
 4. Θα Πετσικάρουν
 5. Δεν θα σας τοποθετήσουν σωστά τα κουφώματα.
 6. Θα Ξεθωριάσουν από τον ήλιο
 7. Δεν θα λειτουργούν σωστά

Αισθάνεστε

 1. Αβέβαιοι για το αποτέλεσμα
 2. Μπερδεμένοι από τις πολλές επιλογές
 3. Δεν θέλετε να πιαστείτε κορόιδα
 4. Φοβάστε την αποτυχία
 5. Φοβάστε την σύγχυση
 6. Φοβάστε την αναστάτωση, την σκόνη, τις ζημιές και τα μερεμέτια στην περίπτωση αντικατάστασης

   Θα θέλατε  

 1. Τα νέα σας κουφώματα να αντέχουν στον χρόνο
 2. Σωστή, καθαρή και χωρίς ζημιές τοποθέτηση όταν πρόκειται για αντικατάσταση
 3. Θερμομονωτικά και απόλυτα στεγανά κουφώματα
 4. Στιβαρά και γερά κουφώματα
 5. Να αισθάνεστε ασφάλειας από του διαρρήκτες
 6. Να γλυτώσετε από την υγρασία και το κρύο
 7. Να είναι εύκολα και λειτουργικά στην χρήση τους
 8. Να βρείτε ποιότητα σε καλή τιμή
 9. Συνέπεια στην παράδοση και στην ποιότητα που συμφωνήσατε

  Δεν γνωρίζετε

 1. Πια έχουν την καλύτερη αντοχή στον χρόνο?
 2. Αν Πετσικάρουν?
 3. Πια έχουν την καλύτερη θερμομόνωση?
 4. Αν Έχουν καλή τιμή?
 5. Τι να επιλέξετε κουφώματα Αλουμινίου ή συνθετικά?
 6. Αν αντέχουν δίπλα στην θάλασσα?
 7. Πως γίνετε η σωστή τοποθέτηση
 8. Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αντικατάσταση?

5 βασικά σημεία σύγκρισης  που δεν πρέπει να αγνοήσεις όταν επιλέγεις κουφώματα τα οποία θα σε οδηγήσουν να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

 1. Προσοχή στον συντελεστή θερμοπαιρατότητας (Uf) των πλαισίων  , πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσετε τι συντελεστή Uf έχουν τα κουφώματα που σας προτείνουν να τοποθετήσετε στο σπίτι σας,  είναι ο συντελεστής που προσδιορίζει της θερμικές απώλειες που έχει η συγκεκριμένης σειράς κουφωμάτων, όσο πιο χαμηλός είναι αυτός ο συντελεστής τόσο λιγότερες θερμικές απώλειες θα έχουν τα κουφώματα σας, ενδεικτικά  μια κρύα σειρά (χωρίς θερμοδιακοπή) κουφωμάτων αλουμινίου έχει συντελεστή 7 w/m2K  , μια σειρά κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή έχει συντελεστή 3 w/m2K   ενώ μια σειρά συνθετικών κουφωμάτων έχει από 1,3 w/m2K  έως και 0,5 w/m2k
 2. Επίσης προσοχή στον συντελεστή θερμοπαιρατότητας των τζαμιών (Ug), o συντελεστής Ug  προσδιορίζει τις θερμικές απώλειες που έχει ο συγκεκριμένος τύπος τζαμιού που θα τοποθετηθεί στα κουφώματα σας, και πρέπει οπωσδήποτε να τον γνωρίζετε, όσο πιο χαμηλός είναι αυτός ο συντελεστής τόσο λιγότερες απώλειες θα έχουν τα κουφώματά σας και δεν θα υδροστατούν τον χειμώνα, ενδεικτικά ένας μονός υαλοπίνακας 4mm έχει συντελεστή 5,8 w/m2K  ένας απλός διπλός υαλοπίνακας  (4mm τζάμι/16mm διάκενο /4mm τζάμι)  έχει συντελεστή  2,9 w/m2K  ενώ ένας διπλός ενεργειακός υαλοπίνακας με μαλακή επίστρωση  και αέριο Αργκόν στο διάκενο (4mm τζάμι/16mm διάκενο με argon/4mm τζάμι plunitherm)  έχει συντελεστή 1,1 w/m2K
 3. Βεβαιωθείτε ότι τα κουφώματά σας θα έχουν περιμετρικό μηχανισμό Γερμανικής προέλευσης ο οποίος θα αντέξει περισσότερο στην χρήση και θα σας προσφέρει καλύτερη ασφάλεια κατά της διαρρήξεως καθώς και καλύτερες εφαρμογές στα λάστιχα, οι καλύτεροι μηχανισμοί είναι οι Maco και οι Roto
 4.  Τσεκάρετε πόσα χρόνια εγγύηση σας δίνουν για τα κουφώματα που πρόκειται να αγοράσετε 1ον όσον αφορά την σωστή κατασκευή σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο παραγωγός της πρώτης ύλης , 2ον την σωστή λειτουργία τους  3ον  την διάβρωση στην περίπτωση των κουφωμάτων αλουμινίου και 4ον την διατήρηση του αρχικού χρώματος, να μην ξεθωριάσει δηλαδή και 5ον  όσον αφορά την διασφάλιση της σωστής  τοποθέτησης, την εφαρμογή όλων των στεγνωτικών και μονωτικών υλικών σιλικόνες, αρμόκολες και αφρούς πολυουρεθάνης  που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε τα νέα σας κουφώματα να μην βάλουν ποτέ νερό ή αέρα.

4 μυστικά που δεν θα σου πει κανείς και που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν πράξη από το συνεργείο τοποθέτησης των κουφωμάτων σας για να μην βάζουν ποτέ νερό ή αέρα, εγγυημένα.

 1. Σωστό αλφάδιασμα της κάσας με ακρίβεια χιλιοστού και στις δυο διστάσεις οριζόντια και κάθετα για να κλείνουν τα κουφώματα σωστά και να έχουμε τις κατάλληλες εφαρμογές στα λάστιχα στεγάνωσης.
 2. Κατά την τοποθέτηση σε καθαρό μάρμαρο από σκόνες ή μπογιές και σοφάδες εφαρμόζουμε ουδέτερη σιλικόνη ή αρμόκολα στεγάνωσης, μετά πατάμε το κούφωμα πάνω στην κόλα έτσι ώστε να ξεχειλίσει και βιδώνουμε μια βίδα για να σταθεροποιήσουμε την κάσα πάνω στο μάρμαρο, στην συνέχεια αφήνουμε την αρμόκολα να στεγνώσει και αφαιρούμε ότι περισσεύει με μια φαλτσέτα.
 3. Χρησιμοποιούμε αφρό πολυουρεθάνης για να γεμίσουμε όλα τα κενά που τυχόν υπάρχουν ανάμεσα στην κάσα και την τοιχοποιία (δεξιά – αριστερά και πάνω μέρος της κάσας), για περισσότερη θερμομόνωση, ηχομόνωση και στεγάνωση.
 4. Τέλος η επιλογή σειράς κουφωμάτων αλουμινίου με θερμοδιακοπή ή ακόμη καλύτερα συνθετικά κουφώματα είναι επιτακτική γιατί εσωτερικά στην επιφάνεια του κουφώματος αν τα κούφωμα είναι αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή θα δημιουργηθούν υδρατμοί τον χειμώνα, και πως γίνετε αυτό? ο θερμός αέρας του εσωτερικού χώρου τον χειμώνα έρχεται σε επαφή με το κρύο αλουμίνιο και υγροποιείτε, γίνετε δηλαδή νερό και τρέχει στο πάτωμα με όλες τις συνέπειες για το σπίτι και την υγεία μας , μούχλα και υγρασία.

Σημαντικές πληροφορίες

 1. Προσοχή στο πάχος του χάλυβα που υπάρχει εσωτερικά στο συνθετικό προφίλ, αυτό κάνει όλη την δουλειά και κρατά το κούφωμα σταθερό για να μην πετσικάρει και να μην κρεμάσει ποτέ , εδώ ορισμένοι κατασκευαστές κουφωμάτων προκειμένου να ρίξουν το κόστος παραγωγής, από 2mm που πρέπει να είναι το πάχος του χαλύβδινου κυλοδοκού χρησιμοποιούν 1mm ή και 0,8mm που κοστίζει λιγότερο για αυτούς, με αποτέλεσμα το κούφωμα να κρεμάσει και να πετσικάρει μετά από λίγο καιρό, επίσης προσοχή στον κυλοδοκό να είναι γαλβανιζέ εδώ επίσης ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αντί γαλβανιζέ κυλοδοκό, απλό σίδερο που είναι πολύ φτηνότερο, το οποίο όμως  υπάρχει μεγάλη περίπτωση μετά από λίγα χρόνια να σκουριάσει και να καταστρέψει το κούφωμα από μέσα προς τα έξω. Ειδικά για τον κυλοδοκό επειδή είναι εσωτερικά στο προφίλ και δεν μπορεί ο πελάτης να επιβεβαίωση το σωστό πάχος των 2mm είναι το σημείο που οι περισσότεροι κατασκευαστές κάνουν την λαμογιά  γι’αυτό πρέπει να το επισημάνουμε και να ζητήσουμε εγγύηση και να δεσμεύσουμε με επιστροφή των χρημάτων τον κατασκευαστή.
 2. Μεγάλη σημασία στους θαλάμους, μετρήστε τους θαλάμους που έχει το προφίλ της κάσας και του φύλου της σειράς που σας προτείνουν να αγοράσετε, όσο περισσότερους θαλάμους τόσο καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση θα σας προσφέρουν.
 3. Μετρήστε το πάχος της κάσας και το πάχος του φύλου,  όσο μεγαλύτερα είναι τόσο πιο στιβαρή είναι η κατασκευή και επίσης όσο μεγαλύτερα τόσο καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση μας προσφέρουν βέβαια όσο μεγαλώνουν το πάχος της κάσας και του φύλλου ανεβαίνω και το κόστος των κουφωμάτων.
 4. Στην περίπτωση που επιλέξετε κουφώματα αλουμινίου πρέπει να δώσετε μεγάληπροσοχή και να επισημάνετε στον κατασκευαστή ότι: προκειμένου να μην υπάρξει διάβρωση ή τουλάχιστον να μειωθούν οι πιθανότητες δημηουργίας της απαραίτητο είναι σε όλες τις γωνίες εκεί που είναι κομμένο το αλουμίνιο στις ενώσεις δηλαδή, να μπει οπωσδήποτε ειδική αρμόκολα κατά της διάβρωσης, αν δεν μπει και μονταριστεί στις γωνίες σκέτο το αλουμίνιο είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει διάβρωση και τα κουφώματά σας πολύ γρήγορα δεν θα βλέπονται .
 5. Επίσης στην περίπτωση κουφωμάτων αλουμινίου η βαφή που θα επιλέξετε να είναι υπέρ ανθεκτική μια εκ των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών AKZO NOBEL ή NEOKEM και όχι ένα απλό Ral χρώμα. Το Ral είναι το χρώμα με τα λιγότερα micra πάχος βαφής (γύρω στα 18 micra) που υπάρχει και δεν το συνιστώ.
 6. Αποφύγετε με κάθε τρόπο τα συρόμενα συστήματα, εκτός αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου και δεν γίνετε αλλιώς, με τα συρόμενα λοιπόν πρέπει να ξεχάσετε όλα αυτά που είπαμε πριν για θερμομόνωση για ηχομόνωση για ασφάλεια κλπ  αν ρωτήσετε να σας πουν τους συντελεστές Uf (συντελεστής θερμοπερατότητας πλαισίων) θα διαπιστώσετε ότι δεν σας προσφέρουν ούτε τα ελάχιστα που έχετε ανάγκη για καλή θερμομόνωση, ασφάλεια και ηχομόνωση, επιλέξτε σε κάθε περίπτωση ανοιγόμενα κουφώματα έχουν πολλούς συνδυασμούς και σίγουρα θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.
 7. Πρέπει να ζητήσετε και να σας δώσουν όλα τα πιστοποιητικά, των πλαισίων δηλαδή του προφίλ, του τζαμιού και του μηχανισμού, τα οποία πρέπει να είναι από ευρωπαϊκό αναγνωρισμένο ινστιτούτο ερευνών, το πιο γνωστό είναι το IFT Rosenheim που βρίσκετε στην Γερμανία, υπάρχουν όμως και άλλα εξίσου ποιοτικά και αντικειμενικά ινστιτούτα. Με τα πιστοποιητικά θα μπορέσετε να επιβεβαιώσετε τον συντελεστή Uf για τα πλαίσια, τον Ug για τα τζάμια και την η αντοχή του μηχανισμού δηλαδή για πόσες χιλιάδες φορές άνοιξε κλείσε είναι πιστοποιημένος, δηλαδή με τα πιστοποιητικά θα επιβιώσετε αυτά που σας λένε.